poniedziałek, 5 listopada 2012

Makaron cannelloni z farszem mięsnym




Nadziewaj te szerokie rurki mięsem, szpinakiem, warzywami - polej sosem, posyp serem - nikt nie wstanie od stołu głodny! Proponujemy solidny mięsny farsz przyprawiony czosnkiem i ziołami oraz sos pomidorowy - klasycznie i pysznie. 

Makaron cannelloni z farszem mięsnym 
Składniki:


  • 12 płatów lazanii
  • 250 g wieprzowiny
  • 250 g cielęciny
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 10 listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 2 szklanki bulionu z kury
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 l mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Pokrój mięso i wątróbki, oprósz mąka i usmaż na 2 łyżkach oliwy. Na pozostałej oliwie zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełóż do rondla, duś godzinę, co jakiś czas podlewając bulionem. Przestudź, przepuść przez maszynkę. Dodaj stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Farsz starannie wyrób (powinien być ścisły). Zrób sos pomidorowy: posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj zmiażdżony czosnek i paprykę. Smaż minutę, dodaj pomidory pelati i wlej 1/4 szklanki wody. Duś, aż sos zgęstnieje. Ugotuj płaty lazanii zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i przestudź. Posmaruj farszem płaty lazanii, zwiń w rulony, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zrób beszamel: mąkę zasmaż na maśle, wlej zimne mleko, stale mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, polej cannelloni. Skrop sosem pomidorowym, posyp parmezanem. Zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem polej resztą sosu pomidorowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz