sobota, 1 czerwca 2013

Sola w pomarańczach

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 2 cebule
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 pomarańcze
  • 500 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 6 filetów z soli
  • oliwa
  • 250 ml gęstej śmietany


Czosnek drobno siekamy i ucieramy z sokiem cytrynowym. Cebule obieramy i ścieramy na grubej tarce. Rybę oprószamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem i odstawiamy na godzinę. 2 pomarańcze kroimy na cienkie plasterki, zdejmujemy skórkę i rozkładamy na filetach. Rolujemy je razem z rybą, spinamy wykałaczką. Układamy rybę i grube plastry pozostałej pomarańczy w natłuszczonej formie. Polewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy startą cebulą. Pieczemy 25-35 minut w 190°C, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Bezpośrednio przed podaniem polewamy śmietaną.

Aby w czasie pieczenia ryba nie przywarła do blachy, połóżmy ją na pergaminie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz