wtorek, 27 maja 2014

Greckie krążki - Przepis - Smaker.pl

Greckie krążki - Przepis - Smaker.pl



Przekąski



Przepyszne krążki cebulowe według oryginalnej greckiej receptury, gdzie stanowią one popularną przekąskę. Rewelacyjne na wieczorny seans przed telewizorkiem, zwłaszcza do zimnego piwka:)

Składniki:

  • 4 duże cebule
Na ciasto:
  •  1 pełna szklanka mąki
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • sezam do posypania (tym razem pominęłam)

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, sól i pieprz, wymieszać. Powoli dodawać mleko, roztrzepane jajko oraz piwo i wymieszać na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
W tym czasie obrać cebule, pokroić w plastry i usunąć środek, aby otrzymać krążki. Olej rozgrzać w głębszym naczyniu. Krążki zanurzać w cieście i smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączać na papierowym ręczniku. Posypać sezamem. Podawać na gorąco.
Smacznego:)





źródło:  http://smaker.pl/przepis-greckie-krazki,106965.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz