sobota, 19 lipca 2014

Pomysł na obiad - łosoś w sosie śmietanowym z wermutem i grappą. Sommelier dobiera wino

Pomysł na obiad - łosoś w sosie śmietanowym z wermutem i grappą. Sommelier dobiera wino

Łosoś w sosie śmietanowym z wermutem i grappą



SKŁADNIKI;



2 szklanki wytrawnego wermutu 

3 posiekane szalotki 
2 łyżeczki rozgniecionych w moździerzu jagód jałowca 
łyżeczka pokruszonych ziaren zielonego pieprzu 
250 ml bulionu rybnego 
3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 
3 łyżki masła 
łyżka oliwy 
4 filety (po 150-200 g) z łososia 
łyżka posiekanej natki 
sól y pieprz 
10-15 oliwek faszerowanych papryką, pokrojonych w plasterki 
2 łyżki grappy 
2 łyżki soku z cytryny 
łyżka posiekanego szczypiorku 





SPOSÓB ROBIENIA;


Mieszamy wermut z szalotkami, jałowcem i pieprzem. Gotujemy, aż w rondelku pozostanie 1/4 szklanki płynu (10 minut). Dodajemy bulion, gotujemy dalej, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę (10 minut). Dodajemy śmietankę, gotujemy na mocnym ogniu 10 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy łyżkę masła, gotujemy, mieszając, aż masło połączy się z sosem, potem dodajemy - po kawałku - resztę masła. Sos przecedzamy, z powrotem wlewamy do rondelka. Przyrządzamy rybę. Łososia posypujemy natką, solimy, pieprzymy i smażymy na oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Sos podgrzewamy, dodajemy oliwki, grappę i sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.



WINO;

Włoska grappa to trunek, który powstaje w wyniku powtórnej fermentacji i destylacji wytłoczyn pozostałych po winifikacji. Pija się ją zwykle po obiedzie.


Dzisiejsze danie główne, do przygotowania którego użyliśmy tego włoskiego trunku, proponuję podać z białym winem z północnych Włoch, z Trydentu-Górnej Adygi. Region ma wprawdzie wspólną nazwę, jednak z winiarskiego punktu widzenia to regiony różnią się zarówno warunkami klimatycznymi, jak i glebowymi, przez co dają wina o odmiennym charakterze. W Górnej Adydze znajduje się ponad 5000 ha upraw winorośli z których powstają wina o znakomitej relacji jakości do ceny. Białe reprezentowane są głównie przez chardonnaysauvignon blanc, ale równieżgewürztraminerpinot biancosylvaner czy rieslingTe odmiany mogą dawać bardzo ciekawe wina, które powinny dobrze współgrać z dzisiejszą potrawą z łososia. Szczególnie polecałbymsauvignon blanc, które dzięki swojej kwasowości i intensywności aromatów dobrze przebije się przez śmietanową kołderkę.


ŹRÓDŁO:  http://www.6win.pl/6win/1,108564,16339720,Pomysl_na_obiad___losos_w_sosie_smietanowym_z_wermutem.html?utm_source=nlt_190714&utm_medium=email&utm_campaign=nlt_190714

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz