środa, 20 maja 2015

Tort mleczny na zimno



Tort mleczny na zimno





Desery
 mleczny na zimno,prosty i bardzo smaczny deser z białą i ciemną czekoladą ....

Składniki

- Pierwsza warstwa:
  • -1 szklanka mleka
  • -5 łyżeczek żelatyny
  • -3/4 szklanki cukru pudru
  • -4 jajka (duże)
  • -15 dkg masła lub margaryny
  • (według uznania)-1 cukier waniliowy
  • -1 czekolada deserowa lub mleczna
  • -Żelatynę zalać mlekiem ,aby napęczniała a następnie rozpuścić
Druga warstwa:
  • -1 szklanka mleka
  • -5 łyżeczek żelatyny
  • -3/4 szklanki cukru pudru
  • -4 jajka
  • -15 dkg masła lub margaryny(według uznania)
  • -1 cukier waniliowy
  • -1,5 łyżki kakao
  • -1 biała czekolada
  • -Żelatynę zalać mlekiem ,aby napęczniała a następnie rozpuścić
Trzecia warstwa :
  • -1 puszka brzoskwiń
  • -3 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie


  1. Przygotowanie:

    -3 galaretki (rozpuścić) na 5 szklanek wody


    -Wszystkie składniki powinny,mieć temperaturę pokojową,aby masa się nie zważyła 


  2. Masło lub margarynę,
    (według uznania),utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami (można użyć miksera)
    dodać żelatynę rozpuszczoną w mleku, chłodna i płynną,startą czekoladę, deserową i ubite białka.Białka ,delikatnie mieszamy kopystką.Wlewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki aby warstwa stężała.
    Drugą warstwę wykonujemy tak samo dodając do masy kakao i białą startą czekoladę i ponownie wstawiamy do lodówki, układamy brzoskwinie
    Na sam koniec wylewamy tężejącą galaretkę.
    Tortownica o średnicy 30 cm.




  3. Smacznego !!!

źródło:  http://smaker.pl/przepis-tort-mleczny-na-zimno,112645.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz