środa, 3 czerwca 2015

Chłodnik na botwince. Idealny na upalne dni

Chłodnik na botwince. Idealny na upalne dni - Kobieta



Chłodnik na botwince, fot. www.ewawachowicz.pl



Na zewnątrz więcej słońca i coraz wyższa temperatura. To idealny czas, żeby stworzyć pyszne danie z sezonowych produktów. Co powiecie na orzeźwiający chłodnik na botwince?

Udajcie się do pobliskiego warzywniaka, a na pewno znajdziecie tam świeżą botwinkę, którą wykorzystacie w tym przepisie.

Niezbędne produkty:
  • 1 l kefiru
  • ½ l śmietany
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 ogórek
  • rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka na twardo
Opis przygotowania:

Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z buraczkami. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem.
Kefir zmiksować ze śmietaną, dorzucić ogórek pokrojony w kosteczkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dobrze schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku. Chłodzić ok. 1/2 godziny w lodówce, podawać z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.
Chłodnik na botwince, fot. www.ewawachowicz.pl

źródło:  http://kobieta.onet.pl/chlodnik-na-botwince-idealny-na-upalne-dni/njwten

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz