piątek, 19 czerwca 2015

Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara receptura

Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara receptura - Przepis - Smaker.pl



Przetwory



  • 2 kg ładnych, dojrzałych, suchych truskawek
  • 2 kg cukru
  • ok. 100 ml spirytusu



Truskawki umyć, osączyć, każdą wziąć za ogonek i zanurzyć w spirytusie wlanym do kieliszka od wina, potem oderwać szypułkę a truskawkę wrzucić do przygotowanego szerokiego garnka. Całość przesypac cukrem i zostawić na całą noc.


Następnie wstawić na ogień, zagotować, zebrać szum i gotować jeszcze ale tylko 1 minutę, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Czynność krótkiego gotowania powtórzyć jeszcze 3 razy, na gorąco wlać do słoiczków, dobrze zakręcić, ułożyć do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić tak do ostygnięcia.

Jest trochę przy niej pracy ale warta jest tego zachodu :)








źródło:  http://smaker.pl/przepis-konfitura-truskawkowa-na-spirytusie-stara-receptura,113041.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz