środa, 20 lipca 2016

Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami.

Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami. - Przepis - Smaker.pl



Przekąski




  • 5 policzków wieprzowych
  • rydze w sosie własnym
  • papryka czerwona słodka
  • Cebula biała
  • cebula czerwona
  • ser Mozzarella (wiórka)
  • olej do smażenia




Przygotowanie

  1. Policzki wieprzowe myjemy.
  2. Policzki nacinamy, robimy wewnątrz policzków nacięcia do których będziemy wkładać farsz. Ale póki włożymy do nich farsz, zamarynujemy ich na kilka godzin w marynacie.
  3. marynata:

    1 łyżeczka płaska papryki czerwonej
    1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego
    1 łyżeczka płaska pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka płaska soli
    25 gram oleju

    wykonanie marynaty:

    Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie możemy nacierać policzki wieprzowe.
  4. Zamarynujemy policzki na kilkanaście godzin w marynacie. Wlewamy łyżeczką do każdego naciętego policzka troszkę marynaty, rozprowadzamy ją wewnątrz a także nacieramy ją po zewnętrznej stronie policzka wieprzowego.
  5. Tak natarte marynatą policzki umieszczamy w małej miseczce, miseczkę zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
  6. farsz:

    składniki:

    1 papryka czerwona słodka
    rydze
    cebula
    ser Mozzarella (wiórka)
  7. Wszystkie składniki farszu kroimy w kostkę.
  8. Przygotowanie farszu:

    Rydze i paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na gorącym oleju do miękkości składników, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  9. Usmażone składniki wykładamy z patelni łyżką cedzakową do miseczki.
  10. Dodajemy ser Mozzarella i mieszamy wszystkie składniki.
  11. Gotowy farsz.
  12. Policzki po okresie marynowania napełniamy przygotowanym farszem, nacięcia spinamy wykałaczką.
  13. Smażymy policzki na gorącym oleju z każdej strony na rumiano, ja smażę wykorzystując pozostałość z marynaty.
  14. Kilka razy podczas smażenia przewracamy żeby podsmażone były z każdej strony. Na wolnym ogniu pod przykryciem trzeba ich troszkę poddusić by zmiękły.
  15. Z usmażonych policzków delikatnie wyjmujemy wykałaczki i czekamy aż ostygną. Możemy je spożywać na gorąco polane sosem chrzanowym lub na zimno pokrojone w plasterki podane z marynowanymi prawdziwkami i ziemniaczanymi różami.
  16. Smacznego!!!











źródło:  http://smaker.pl/przepis-policzki-wieprzowe-faszerowane-papryka-i-rydzami,117156,mariola2016.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz