czwartek, 25 sierpnia 2016

Chowder warzywny

Zupy

Składniki

  • 140 g kukurydzy z puszki
  • 1 mały kalafior
  • 1 młody por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 5 łyżek oleju z pomidorów
  • pęczek szczypiorku z dymką
  • 1 l mleka 1,5 %
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

 
  1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, pora i seler kroimy na talarki, pomidory siekamy. Razem z osączoną z zalewy kukurydzą, dusimy na rozgrzanym oleju przez 10 min, od czasu do czasu mieszając.

    Szczypiorek wraz z cebulką siekamy.

    Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min (do miękkości kalafiora). Następnie zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wsypujemy szczypiorek z cebulką i mieszamy.

    Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionym pieczywem.
źródło:  http://smaker.pl/przepis-chowder-warzywny,117549,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz