niedziela, 28 sierpnia 2016

Ciasto W-Zetka na kwaśnej śmietanie – jak za dawnych lat

Desery

Składniki

  • Ciasto
  • 230 g masła lub margaryny (temp. pokojowa)
  • 110 g cukru
  • 6 jajek
  • 60 g kakao + 1/2 szklanki gorącej wody
  • 230 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 800 ml śmietany 18% (dobrze jest połowę zastąpić tzw. Crème fraîche lub zakwasić kremówkę łyżką śmietany z kulturami bakterii)
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki żelatyny + odrobina wody do rozpuszczenia
  • Polewa
  • 1/2 kostki masła
  • 60 ml śmietanki
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

 
  1. Kakao mieszamy z wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. W osobnej misce ucieramy cukier z masłem i dodajemy kolejno żółtka.Do masy powoli wlewamy kakao. Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek – dodajemy do masła. Masa będzie dosyć gęsta, dlatego białka dodajemy stopniowo, mieszając łyżką. Masę wykładamy na blaszkę 25 na 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez mniej więcej 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto dzielimy na dwa blaty.
  1. Śmietankę ubijamy, dodajemy do niej cukier. Mieszamy ją ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do kremu. Gęstniejący krem wylewamy na pierwszy blat (możemy go również posmarować uprzednio dżemem) i układamy na nim drugą część ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki, w międzyczasie robimy polewę.
  2. Masło ze śmietanką rozpuszczamy, dodajemy cukier i gotujemy aż zacznie się pienić, wtedy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy gotując na najmniejszej mocy palnika. Gdy pozbędziemy się grudek – zdejmujemy z ognia i studzimy. Gęstniejącą polewą oblewamy ciasto i raz jeszcze wstawiamy do lodówki.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-w-zka-na-kwasnej-smietanie-jak-za-dawnych-lat,117569,dziablicawkuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz