środa, 17 sierpnia 2016

Kopytka pieczone z młodą kapustą

Dania główne

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • pół młodej kapusty
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • pół pęczka koperku
  • garść startego sera długodojrzewającego (ja użyłam sera Bursztyn)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

 
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ja użyłam gotowanych dzień wcześniej). Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy, dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle mączne, żeby można było bez problemu uformować z niego długi wałek. Nie przesadzajcie jednak z ilością mąki, lepiej solidniej posypać stolnicę, niż pakować całą mąkę w kluchy. Uformowany wałek lekko spłaszczamy nożem i odcinamy średniej wielkości kopytka. Wrzucamy je do gotującej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy chwilę na oleju. Dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy 2 minuty (ma być lekko twarda). Wszystko zalewamy passatą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, zagotowujemy i odstawiamy. Ugotowane kopytka mieszamy z kapustą i sosem, posypujemy serem i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, około 20 minut.
źródło:  http://smaker.pl/przepis-kopytka-pieczone-z-mloda-kapusta,117447,kardamonovy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz