czwartek, 25 sierpnia 2016

Magiczne ciasto

Desery

Składniki

  • 2 laski wanilii
  • 500ml mleka
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka wody
  • 125g masła
  • 110g mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie

 
  1. Silikonową formę o śr. 24cm wysmarować masłem (lub normalną stalową wyłożyć papierem do pieczenia). Laski wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Mleko podgrzać z ziarenkami i pustą laską wanilii. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej godzinę.
  1. Piekarnik podgrzać do 150 stopni, grzanie góra-dół, termoobieg nie jest wskazany. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą ubić na białą masę.
Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej.
Dodać mąkę i sól, ubijać kilka minut trzepaczką rózgową. Puste laski wanilii wyciągnąć z mleka. Stopniowo dodawać mleko cały czas silnie ubijając masę. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem
Ciasto przelać do formy, powierzchnię wygładzić nożem. Piec 50 minut. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i może się "ruszać
Przed wyjęciem z formy ciasto należy wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
źródło:  http://smaker.pl/przepis-magiczne-ciasto,117551,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz