piątek, 26 sierpnia 2016

Muffinki wytrawne czyli serowe

Przekąski

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • 75 ml oleju ( u mnie rzepakowy )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g marchewki ( startej na dużych oczkach )
  • 150 g sera żółtego - emmentaler nadaje się świetnie ( starty na dużych oczkach )
  • duża szczypta soli
  • Zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, pietruszka
  • Dodatkowo - ser do posypania muffinek

Przygotowanie

 
  1. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopnii
  2. Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy sól i przyprawy.
  3. W innym naczyniu roztrzepujemy delikatnie jajka, dodajemy mleko, olej, marchewkę i ser. Na tym etapie można dodać np świeżą pietruszkę, szczypiorek.
  4. Do miski z mąką dodajemy zawartość drugiego naczynia delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników.
  5. Foremkę do muffinek posmarować masłem i wyłożyć ciasto prawie do końca wysokości foremki. Zetrzeć trochę sera na wierzchu i włożyć do piekarnika. 
    Piec około 25 minut ( pieczenie od dołu plus końcówka, około 5min termoobieg )

    Proszę spróbujcie ciasto zanim je włożycie do foremek czy odpowiada Wam ilość soli, smacznego
źródło: http://smaker.pl/przepis-muffinki-wytrawne-czyli-serowe,117557,kaktu.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz