sobota, 27 sierpnia 2016

Pierogi z wiśniami i borówkami

Dania główne

Składniki

  • 1/5 kg mąki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki gorącej wody (nie wrzącej, ja daję z kranu)
  • szczypta soli
  • Wiśnie
  • borówki
  • Cukier
  • ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy

Przygotowanie

 
  1. Farsz: 

    Owoce myjemy. Wiśnie pozbawiamy pestek. Wiśnie i borówki przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz ekstrakt waniliowy (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego), wszystko mieszamy. Owoce powinny być słodkie, bo ciasto będzie słone.
  2. CIASTO

    Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Następnie dolewamy olej, oliwę oraz gorącą wodę z kranu.
  3. Wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, trzeba podsypać mąką, jeśli zbyt twarde - dolać więcej wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce a miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Trzymanie ciasta pod ściereczką w ciepłym miejscu sprawi, że ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.
  4. Stolnicę posypujemy mąką, wałek również. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Ja robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.
  5. Z ciasta wykrawamy kółeczka, do środka wkładamy łyżeczkę truskawek i sklejamy palcami (dwukrotnie) oraz wykańczamy widelcem.
  6. Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 min (w zależności od grubości ciasta). Jeśli nie jesteście pewni, możecie wyjąć jednego i skosztować :)
źródło: http://smaker.pl/przepis-pierogi-z-wisniami-i-borowkami,119742,agnieszkacrow.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz