czwartek, 25 sierpnia 2016

Stefanka

Desery

Składniki

  • Masło - 1 kostka
  • Żółtka - 4 sztuki
  • Cukier kryształ - 1 szklanka
  • Serki waniliowe - 4 sztuki
  • Budyń śmietankowy - 2 torebki
  • Mleko zwykłe - 1 szklanka
  • Herbatniki - 0,5 kg lub 8 małych paczek
  • Polewa czekoladowa lub
  • Galaretka - 3 szt , Delicje - 3 paczki ( dowolny kolor galaretki i smak ciastek )

Przygotowanie

 
  1. Dużą blachę wykładamy papierem i układamy warstwę herbatników. Masło, serki i cukier wkładamy do rondelka i zagotujemy stale mieszając na średnim gazie aby się nie przypaliły.
  2. W miseczce rozpuszczamy dwa budynie w mleku zwykłym i dodajemy żółtka. Następnie wlewamy do gotującej masy serowo - cukrowo - serkowej, energicznie mieszając aż powstanie gęsty budyń ( bez grudek )
  3. Połowę gorącej masy wylewamy na herbatniki, przykrywamy warstwą ciastek i wykładamy resztę masy i na nią układamy ciastka.
  4. Dekorujemy polewą czekoladową ( patrz moje inne przepisy ) lub gotujemy galaretkę - na pół litra wody - 3 galaretki. Można ułożyć także delicje ale nie koniecznie. Galaretkę wylewamy na ciasto lekko stężałą. Ja niestety wlałam za szybko i trochę mi ciasto nasiąkło.
źródło: http://smaker.pl/przepis-stefanka,117555,mcdusia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz