niedziela, 7 sierpnia 2016

Zupa chłopska

Zupy

Składniki

  • 2 młode marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • biała część pora
  • 500 g wędzonego boczku
  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • mielona kozieradka
  • koperek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchew obieramy, kroimy w talarki.

    Seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

    Pora kroimy w piórka.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

    Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kminek, zrumieniamy, dodajemy warzywa i przez 5 min smażymy, cały czas mieszając. Zalewamy gorącą wodą (1,2 l), wrzucamy kaszę i gotujemy do jej miękkości.

    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Podajemy z posiekanym koperkiem.

źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-chlopska,117309,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz