sobota, 5 listopada 2016

Boczek rolowany

Przekąski

Składniki

  • 2 kg surowego boczku bez skóry
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • po 2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sklarowanego masła

Przygotowanie

 
Boczek natrzeć przyprawami oraz zmiażdżonym czosnkiem.Cebulę pokroić w półplasterki i położyć na boczku.Zwinąć w ciasny rulon,tak by przyprawy były wewnątrz i mocno obwinąć nicią.Odstawić na kila godzin do lodówki.Na patelni rozgrzać sklarowane masło i z każdej strony obsmażyć boczek.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Boczek podlać wodą.Piec pod przykryciem ok.2 godz. w temp. 200 stopni.
źródło: http://smaker.pl/przepis-boczek-rolowany,118813,marika86.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz