niedziela, 27 listopada 2016

Krokiety ze szpinakiem i fetą.


Składniki

  • Naleśniki:
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • szczypta soli (w przypadku gdybyśmy robili naleśniki na słodki, zamiast soli użyć 2 łyżki cukru).
  • Farsz:
  • 450/500 gramów szpinaku (ja użyłam mrożonego brykietu),
  • 200 gramów sera feta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko,
  • bułka tarta.

Przygotowanie

 
Tutaj mamy wolność wyboru. Możemy najpierw usmażyć naleśniki. Lub najpierw zrobić farsz, należy tylko pamiętać, żeby farsz w momencie nakładania do naleśników był chłodny. Ja naleśniki usmażyłam dzień wcześniej.
Naleśniki:
Jajka rozpijamy warzechą do połączenia się białka z żółtkiem, dodajemy sól, wodę i mleko. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy aż nie będzie grudek (najłatwiej ubijaczką do jajek).
Smażymy cienkie naleśniki.
Farsz:
Czosnek obieramy, rozgniatamy ręką i smażymy lekko na oleju. Dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. Dodajemy sól i pieprz (należy pamiętać, że feta także jest słona, więc z rozwagą). Pod koniec dodajemy pokruszoną fetę, jogurt i mieszamy. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Farszem smarujemy naleśniki.
Składamy dwa boki.
Składamy jeden koniec.
I zawijamy...
W efekcie powstaje nam krokiet jeszcze bez panierki:
Teraz wystarczy nasze krokiety zanurzyć w rozmąconym jajku z dwoma łyżkami mleka, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej ze szczyptą soli. I smażyć na oleju na złoty kolor.
źródło: http://smaker.pl/przepis-krokiety-ze-szpinakiem-i-feta,119243,gotuj-z-basterem.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz