wtorek, 22 listopada 2016

Szybki deser budyniowo - ryżowy


Składniki

  • 100 g ryżu basmati
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka masła
  • + dżem agrestowy (lub inny ulubiony)

Przygotowanie

 
Ryż basmati gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej budyń. Pozostałą część mleka zagotowujemy, dodajemy ksylitol, masło oraz wymieszany w szklance budyń i ponownie zagotowujemy. Do gotowego budyniu dodajemy ryż, mieszamy, przelewamy do miseczek i schładzamy w lodówce.

Schłodzony deser podajemy z ulubionym dżemem (u mnie agrestowy) lub ze świeżymi owocami.
źródło: http://smaker.pl/przepis-szybki-deser-budyniowo-ryzowy,119173,futka.htmlA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz