środa, 23 listopada 2016

Tatar ze śledzia

Przekąski

Składniki

  • 3 płaty śledzi a'la Matias
  • pół średniej cebuli
  • łyżeczka koncentratu
  • płaska łyżeczka musztardy d'jon
  • papryka ostra
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • Pieprz
  • foremki okrągłe do potraw z ubijakiem

Przygotowanie

 
Filety śledziowe moczymy i płuczemy 2-3 razy i filetujemy. Tak przygotowane drobno szatkujemy. Dodajemy również drobno poszatkowaną cebulę, koncentrat, musztardę, paprykę i dopiero podczas mieszania oliwę. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Na talerzu układamy foremkę, napełniamy ją zależnie od uznania, ja napełniłem do ok 2/3 wysokości, lekko ubijamy i zdejmujemy obręcz ruchem do góry.
Ozdabiamy pokrojonym w kosteczkę ugotowanym jajkiem, poszatkowaną natką pietruszki i pieprzem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-tatar-ze-sledzia,119193,mechanik79.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz