sobota, 5 listopada 2016

Węgierskie leczo (lecsó)

Dania główne

Składniki

  • 500 gramów słodkiej papryki ( użyłam czerwonej, lecz można każdej innej)
  • 1 - 2 ostre papryczki ( w wersji pikantnej)
  • 300 gramów dojrzałych, mięsistych pomidorów lub poza sezonem 1 puszka krojonych w zalewie
  • 1 średnia cebula, 300 gramów kiełbasy ( dałam wiejską, jeśli znajdziecie paprykową, będzie najbardziej odpowiednia)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( gdy używamy tych z puszki)
  • smalec - do smażenia sól, mielony czarny pieprz
  • cukier (jeśli używamy koncentrat pomidorowy)

Przygotowanie

 
Papryki (słodką i ostrą) oczyszczamy dokładnie z błonek i gniazd nasiennych, słodką kroimy w cienkie paseczki, ostrą kroimy bardzo drobniutko ( pamiętajmy o założeniu gumowych rękawiczek).

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę siekamy drobno, przysmażamy w dużym rondlu ( optymalnie na smalcu, około 1,5 łyżki), następnie wrzucamy papryki, pomidory, dodajemy paprykę w proszku, dusimy wszystko razem około 10 minut.
Potem dodajemy ewentualnie koncentrat, zagotowujemy.
Kiełbasę kroimy na talarki, przysmażamy ( znów optymalnie na smalcu).
Dodajemy do warzyw, gotujemy wszystko razem około 5 minut, pamiętamy o częstym mieszaniu potrawy. Następnie doprawiamy do smaku i zajadamy.
źródło: http://smaker.pl/przepis-wegierskie-leczo-lecso,118801,ewaaa.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz