poniedziałek, 5 grudnia 2016

Piernik najszybszy na świecie

Desery

Składniki

  • składniki w etapie 1

Przygotowanie


2 szklanki mąki pszennej
1 jajo (M)
4 łyżki płynnego miodu
0,5 szklanki cukru (można użyć brązowego)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
0,5 szklanki zimnej wody
2 łyżeczki ciemnego kakao
0,5 szklanki oleju
szczypta soli
1,5 garści bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina)

polewa czekoladowa 
Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz bakalii, zmiksować na najszybszych obrotach, do połączenia składników.

Potem wrzucić bakalie, wymieszać łyżką.

Prostokątną foremkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową,
źródło: http://smaker.pl/przepis-piernik-najszybszy-na-swiecie,122033,ewaaa.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz