niedziela, 11 grudnia 2016

Sernik z gotowanym budyniem i owocami

Desery

Składniki

  • Ciasto
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • jajko
  • 3 – 4 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • +1 czubata łyżka kakao
  • Masa serowa:
  • budyń => 600 ml mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • + 2 szklanki owoców (malin, wiśni – mogą być też mrożone)

Przygotowanie

 
Masło cukier, śmietanę i jajko razem zagniatamy dodajemy stopniowo przesianą mąkę z sodą. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. 2/3 ciasta wylepiamy foremkę 25 na 35 cm wyłożoną papierem. Do reszty ciasta dodajemy kakao, zagniatamy i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania nadzienia.
Z podanych składników gotujemy budyń (można to zrobić dzień wcześniej) – studzimy.
W misce ucieramy jajka, cukier i przestudzony budyń. Dodajemy twarożek oraz proszek budyniowy i mąkę. Masę wylewamy na jasny spód sernikowy. Na wierzchu układamy owoce. Ciasto kakaowe ścieramy na tarce o dużych oczkach – posypujemy nim sernik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-z-gotowanym-budyniem-i-owocami-czym-sie-rozni-od-zwyklego,119525,dziablicawkuchni.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz