sobota, 28 stycznia 2017

Chleb pszenno - żytni

Dodatki

Składniki

  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 kostki drożdży
  • 225 ml. letniej wody
  • 1 łyżeczka mąki, 3/4 łyżeczki cukru do zaczynu
  • po łyżce stołowej ziaren sezamu, siemienia lnianego, słonecznika, dyni, płatków owsianych. Lub wg uznania

Przygotowanie

 
Przygotować zaczyn - cukier, mąka, pokruszone drożdże dodajemy trochę wody i ucieramy na jednolitą masę. Potem powoli dolewamy resztę wody ciągle mieszając. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Blaszkę babkową długości ok 18 cm. smarujemy olejem i oprószamy mąką.

W misie miksera łączymy mąki, dodajemy sól, jogurt, ziarna. Wymieszać z rozczynem, wyrabiać ok. 10 min. 

Przełożyć do foremki, wygładzić palcami zamoczonymi w zimnej wodzie. Posypać dowolnymi ziarnami (np czarnuszką i sezamem, lub otrębami żytnimi) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. 

Kiedy wyrośnie piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wyjąć i wystudzić na kratce.
źródło: http://smaker.pl/przepis-chleb-pszenno-zytni,122987,wiesia-s.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz