poniedziałek, 23 stycznia 2017

Faworki

Desery

Składniki

  • 250 gr mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • oraz olej do smażenia i cukier puder do posypania

Przygotowanie

 
Mąkę mieszamy z szczyptą soli i cukrem pudrem
Dodajemy żółtka i nadal przy pomocy noża mieszamy
Teraz pora na kieliszek spirytusu - tylko bez degustacji :)
I śmietana, dajemy 3 łyżki a 4 dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche
Tutaj kończy się pomoc noża, resztę wyrabiamy ręcznie
Wyrobione ciasto tłuczemy - panie używają wałka a panowie tłuczka :)
Kończymy po drugim bólu ręki 
Ciasto formujemy w kulkę i zawinięte w folię odpoczywa 30 minut
Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy na grubość ok 1 mm 
Wycinamy paski o ok 3 cm szerokości i 10 cm długości
Nacinamy po środku i przez powstały otwór przeplatamy jeden z koncy
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
Samo smażenie trwa kilka chwil więc nie robimy nic innego :)
Nadmiarem tłuszczu na faworkach karmimy ręcznik papierowy
Posypujemy cukrem pudrem i smacznego
źródło: http://smaker.pl/przepis-faworki,122939,mechanik79.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz