sobota, 14 stycznia 2017

Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym

Dania główne

Składniki

  • filet z łososia
  • cytryna
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

 
Fileta z łososia dzielimy na mniejsze kawałki i odcinamy skórę. Następnie skrapiamy solidnie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min, w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia.
W czasie kiedy łosoś nam się piecze przyrządzamy sos śmietanowo-koperkowy. Do jogurtu naturalnego albo małej śmietany dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę a następnie posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Łososia wyjmujemy polewamy sosem i podajemy z ziemniaczkami, fasolką, z czym kto lubi
źródło: http://smaker.pl/przepis-losos-w-sosie-smietanowo-koperkowym,120119,habibichi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz