piątek, 27 stycznia 2017

Pasta z sera żółtego i jajek – na kanapki

Śniadania

Składniki

  • 100 g sera żółtego w kawałku
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki musztardy (dla urozmaicenia można czasem użyć musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy)
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • posiekana zielenina - garść
  • łyżeczka kurkumy dla pięknego, słonecznego koloru i właściwości przeciwzapalnych

Przygotowanie

 
Dowolny żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki albo wykorzystać resztkę wcześniej utartego sera. Jajka obrać ze skorupek i również zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem w misce.
Jajka i ser najpierw wymieszać z miękkim masłem, a następnie dodać majonez, musztardę, kurkumę, pieprz i sól oraz posiekaną zieleninę. Zielenina to do wyboru: szczypiorek, natka pietruszki, koperek, liście rzodkiewek, młoda nać marchewki albo jakieś dzikie zielska – listki krwawnika, gwiazdnica, posiekana drobno pokrzywa, listki mniszka, babka, żółtlica… co kto lubi i do czego ma dostęp – zielone musi być, i to sporo!
Wymieszać wszystko dokładnie. Gotową pastę podawać do chleba zwykłego lub bezglutenowego, bułek, krakersów. Można ją jeszcze doprawić odrobiną słodkiej mielonej papryki, a musztardę za każdym razem dodawać inną – to takie niewielkie poletko do eksperymentów. Warto dodatkowo posypać gotową kanapkę sporą ilością zieleniny.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pasta-z-sera-zoltego-i-jajek-na-kanapki,123088,hajduczek-naturalnie.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz