środa, 18 stycznia 2017

Prażucha

Dania główne

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 100 g słoniny
  • 200 g wędzonego boczku

Przygotowanie

 

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odlewamy 1 szklankę wody (zachowujemy).
Do ziemniaków wsypujemy mąkę, gotujemy jeszcze kilka minut, ubijamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za sucha (zależne to jest od rodzaju ziemniaków), wtedy dolewamy wodę z gotowania (odrobinę)

Posiekaną cebulę podsmażamy razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i słoniną.

Prażuchę nakładamy łyżką na talerze, tworząc kluski (najlepiej robić to dwiema łyżkami) i polewamy omastą.
źródło: http://smaker.pl/przepis-prazucha,120164,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz