środa, 25 stycznia 2017

Sałatka ziemniaczana

Sałatki

Składniki

  • 600 g niewielkich ziemniaków
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól
  • 2 łyzki małych kaparów
  • 2 łyżki jasnego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz
  • cukier
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g cieniutko pokrojonych plastrków szynki gotowanej
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

 
Wyszorowane ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie. Jajka obrałem ze skorupek, pociąłem wzdłuż na plasterki. Ogórki konserwowe pokroiłem w kostkę, wymieszałem z z osączonymi kaparami.
Ocet winny, oliwę, sól, pieprz i szczyptę cukru utarłem na gładki sos, wymieszałem z ogórkami i kaparami. Wystudzone ziemniaki obrałem z łupin, pokroiłem w cienkie talarki.
Obrałem cebulę i pokroiłem w cienkie krążki. 
Na półmisku ułożyłem naprzemiennie plastry ziemniaków, plasterki jajek i falbanki z plasterków szynki, posypałem krążkami cebuli, szczypiorkiem, polałem sosem z ogórkami i kaparami.
źródło: http://smaker.pl/przepis-salatka-ziemniaczana,120237,obserwator.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz