poniedziałek, 30 stycznia 2017

Ślimaczki drożdżowe

Desery

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża puszka masy makowej

Przygotowanie

 
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie roztopić masło i odstawić do ostygnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Wyłożyć masę makową, zostawiając trochę wolnego ciasta na brzegach.
Następnie zwinąć ciasto (razem z papierem) w roladę.
Potem pokroić roladę na plastry o grubości 3 cm i poukładać je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ślimaczki piec ok. 20-25 minut. Po ostudzeniu można je polukrować.
 
źródło: http://smaker.pl/przepis-slimaczki-drozdzowe,120313,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz