niedziela, 29 stycznia 2017

Zapiekanka z chorizo i sadzonym jajkiem

Dania główne

Składniki

  • 250 g kiełbasy chorizo
  • 200 g ryżu
  • 3 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, czosnek granulowany

Przygotowanie

 
Chorizo kroimy w plastry, paprykę w paski, cebule w kostkę. Oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Na suchej patelni podsmażamy chorizo. Kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy paprykę i cebulę. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy ryż. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy oliwki, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbijamy 3 surowe jajka, posypujemy je solą i pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż zetną się jajka.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zapiekanka-z-chorizo-i-sadzonym-jajkiem,122838,szefowa-kuchni.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz