niedziela, 19 lutego 2017

Ciasto Lion

Ciasto Lion

Składniki:

Słodkie masy:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
50 dag serka mascarpone
16 dag Lion’ów (około 4 batony)
40 dag śmietany 12% (duży kubek)
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 ½ łyżki żelatyny
6 łyżek wody
Dodatkowo:
ok. 40 dag herbatników
4 dag Lion’a (1 baton)
6 dag czekoladowych cukierków (np. 4 Michałki)
2 dag orzeszków ziemnych (około 2 łyżki)
Polewa:
5 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
½ łyżeczki masła

Sposób wykonania:

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 15 minutach ostrożnie otworzyć puszkę (najlepiej ugotować to mleko wcześniej, aby potem można było szybko złożyć ciasto).
 
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej warstwę herbatników. Na nich rozłożyć ciepłą masę kajmakową (tylko wcześniej 3 łyżki masy należy odłożyć do miski), a na słodkiej masie rozłożyć kolejną warstwę herbatników.
Do odłożonego słodkiego mleka przełożyć serek mascarpone i razem zmiksować. Lion’y pokroić ostrym nożem w plasterki, dodać do masy i razem wymieszać. Gotową masę z batonikami wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej kolejną śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę, ponownie zmiksować i gotową śmietankową masę wyłożyć na herbatniki.
Ostatniego Lion’a i czekoladowe cukierki pokroić, a następnie rozsypać na śmietankowej masie. Na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach orzeszki ziemne i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka, dodać mleko, masło i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą polać ciasto w tzw. esy-floresy.
Gotowe ciasto włożyć na noc do lodówki.
źródło: https://www.smaczny.pl/przepis,ciasto_lion

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz