poniedziałek, 27 lutego 2017

Francuska szarlotka z kruszonką

Desery

Składniki

  • Ciasto:
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • olejek cytrynowy
  • 4 jajka
  • 400 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 jabłek
  • 100 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 1 słoik dżemu pomarańczowego
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g zimnego masła

Przygotowanie

 
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej równomiernie ciasto.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Razem z rodzynkami położyć na cieście. Dżem wymieszać z łyżką wody i posmarować jabłka.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Z mąki, cukru, masła i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę i zetrzeć lub pokruszyć na przygotowane ciasto. Piec 35-40 minut.

źródło: http://smaker.pl/przepis-francuska-szarlotka-z-kruszonka,120828,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz