sobota, 4 lutego 2017

Gulasz wołowy z boczniakami

Dania główne

Składniki

  • 500 g wołowiny (rostbef)
  • 1 marchew
  • 1 mały seler
  • 250 g boczniaków
  • por (biała część)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ogórki konserwowe
  • garść świeżego majeranku
  • 700 ml bulionu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

 
Marchew i seler obieramy, kroimy, razem z posiekaną cebulą oraz porem podsmażamy na oleju.

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, smażymy, cały czas mieszając.

Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, grzyby oczyszczamy , kroimy w paski. Boczniaki i ogórki dodajemy do mięsa, oprószamy mąką, wrzucamy posiekany majeranek, chwilę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu (często mieszając), do miękkości mięsa.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną.
źródło: http://smaker.pl/przepis-gulasz-wolowy-z-boczniakami,120379,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz