piątek, 17 lutego 2017

Kopytka z sosem pieczarkowym

Dania główne

Składniki

  • -Ziemniaki - 1 kg
  • -Jajko 1 szt
  • -Mąka ziemniaczana - ok 3/4 ilości ziemniaków
  • -Mąka pszenna - ok 1/4 ilości ziemniaków
  • -Pieczarki - 0,5 kg
  • -Pieprz, sól
  • -Olej do smażenia

Przygotowanie

 
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przemielić przez maszynkę.
Dodać jajko i mąkę, zarobić ciasto.
Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować wałek grubości palca i pociąć na ukośne kawałki.
Gotować porcjami w osolonej wodzie przez ok.6 minut od wypłynięcia.
Pieczarki obrać opłukać i pokroić w paski. Podsmażyć na oleju, doprawić do smaku. Dodać wody zagotować, podbić śmietaną lub zagęścić mąką.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kopytka-z-sosem-pieczarkowym,120609,balbinka568.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz