niedziela, 19 lutego 2017

Tarta czekoladowa z malinami i musem czekoladowym do pieczenia

Desery

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Mus czekoladowy:
  • 5 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 czekolady mleczne
  • 2 czekolady gorzkie
  • Dodatkowo
  • świeże maliny lub konfitura z malin

Przygotowanie

 
  1. Przygotowanie ciasta:

    Wymieszać wszystkie suche składniki - mąkę, kakao, cukier i sól. Dodać wodę, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Ciasto dobrze wyrobić, zawinąć w folię spożywczą lub pergamin i włożyć do lodówki na około 30 minut.

    W międzyczasie możemy przygotować sobie formę. Blaszkę warto posmarować masłem lub margaryną i wysypać niewielką ilością bułki tartej.

    Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na folii lub pergaminie, by było łatwiej wyłożyć nam ciasto do formy. Ciasto przełożyć do formy, odciąć brzegi, przykryć pergaminem i wysypać grochem w celu dociążenia ciasta.

    Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i usunąć pergamin z grochem.
  2. Przygotowanie musu:

    Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać dwa całe jajka i miksować do uzyskania puszystej masy. Do jaj dodać ostudzoną, roztopioną czekoladę i miksować do uzyskania jednolitej, czekoladowej masy.

    Na przygotowane wcześniej ciasto wysypać świeże maliny lub wysmarować je konfiturą. Wylać masę czekoladową.

    Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Ja do swojej tarty użyłam malin z zalewy. Zrobiłam też mus czekoladowy z 4 żółtek i dwóch całych jaj oraz 3 czekolad, gdyż takie proporcje pasują na moją blaszkę. :)
  4. Tartę po ostygnięciu dobrze jest włożyć do lodówki. Mus lepiej się zastygnie :)
    źródło: http://smaker.pl/przepis-tarta-czekoladowa-z-malinami-i-musem-czekoladowym-do-pieczenia,120657,pysiagotuje.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz