poniedziałek, 13 lutego 2017

Wegańskie papryki faszerowane

Dania główne

Składniki

  • 2 Duże kształtne papryki czerwone
  • 50 g Kaszy jaglanej (waga suchej)
  • 50 g Soczewicy czerwonej (waga suchej)
  • 1 Szklanka puree dyniowego
  • 3 Ząbki czosnku
  • 1 Cebula
  • 1 Łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 Łyżka kurkumy, słodkiej papryki czerwonej, świeżo mielonych ziaren kolendry, rozmarynu, natki pietruszki
  • Szczypta pieprzu i soli (według gustu)
  • 3 Łyżki płatków drożdżowych

Przygotowanie

 
Kaszę i soczewicę płuczemy (można razem) i przekładamy do garnka
Zalewamy ok. 250 ml wrzątku i stawiamy na palnik
Gotujemy na bardzo małym ogniu- tak jak przygotowujemy kaszę jaglaną (do wchłonięcia wody- ok. 20 minut)
Kiedy kasza gotuje się, my obieramy czosnek, zgniatamy i pozostawiamy na min. 10 minut
Kaszę i soczewicą przekładamy do miski dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką do ich połączenia 
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Na patelni rozgrzewamy olej
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę oraz czosnek, przykrywamy i od czasu do czasu mieszamy
Do cebuli dodajemy zawartość miski i chwilkę podsmażamy po czym wyłączamy palnik
Papryki dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obcinamy górne części (jak na zdjęciu) po czym wycinamy część z nasionami
Papryki wypychamy wsadem z patelni
Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Gotowe!
źródło: http://smaker.pl/przepis-weganskie-papryki-faszerowane,120554,vegewiorka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz