sobota, 4 lutego 2017

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i marchewką

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i marchewką

Składniki:

Ryżowy farsz:
20 dag ryżu (2 woreczki)
5 dag wędzonej słoniny
20 dag cebuli
50 dag pieczarek
30 dag marchewki
4 ząbki czosnku
pieprz kolorowy
jajka
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kurkuma
oregano
zioła prowansalskie
natka zielonej pietruszki
Dodatkowo:
1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
 
Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnie i stopić. Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Dodać szczyptę soli morskiej, pieprzu kolorowego, razem wymieszać i smażyć.
Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać z łusek i pokroić w kosteczkę. Do podsmażonych pieczarek przełożyć marchewkę i czosnek. Razem wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut.
Do pieczarek z marchewką przełożyć ryż i całość razem wymieszać. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i przełożyć cały ryżowy farsz. Do surowych jajek dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy, oregano i ziół prowansalskich. Razem dokładnie wymieszać i zalać zapiekankę. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i natką zielonej pietruszki. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika jeszcze na 2 minutki.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
źródło: https://www.smaczny.pl/przepis,zapiekanka_ryzowa_z_pieczarkami_i_marchewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz