wtorek, 14 lutego 2017

Ziemniaki pieczone z parmezanem i czosnkiem

Przekąski

Składniki

  • ok.pół kg małych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/3 szklanki startego lub sproszkowanego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

 
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ziemniaki myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki.
Nagrzewamy patelnię (najlepiej żeliwną, lub taką w której można piec w pekarniku i nagrzewamy oliwę. Ziemniaki podsmażamy ok. 15 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
Na koniec dodajemy czosnek, mieszankę ziół włoskich, sól, pieprz. Posypujemy ziemniaki połową parmezanu i przekładamy ziemniaki do piekarnika.
Pieczemy je przez ok. 15 minut. Na koniec kładziemy na ziemniaki masło, resztę parmezanu i posypujemy posiekaną pietruszką.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ziemniaki-pieczone-z-parmezanem-i-czosnkiem,120552,codziennik-kulinarny.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz