poniedziałek, 13 marca 2017

Buraczane kopytka z odzysku

Przekąski

Składniki

  • 4 łyżki gotowanych ziemniaków
  • 1 burak, ugotowany, przetarty lub zmiksowany na puree
  • 1 jajko
  • około 1- 1,5 szklanki mąki
  • Cebulka do polania kopytek:
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 1 łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

 
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy puree buraczane, jajko i mąkę. Zagniatamy. Nie powinno się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj mąki. Formujemy wałek, spłaszczamy i kroimy kopytka.
Zagotowujemy wodę w większym garnku i solimy ją.
Kopytka gotujemy do wypłynięcia. I polewamy rumianą cebulką.
źródło: https://smaker.pl/przepis-buraczane-kopytka-z-odzysku,121038,sliwkawegierka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz