czwartek, 16 marca 2017

Ciasto na maślance

Desery

Składniki

  • 4 jajka
  • 400 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml maślanki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g śmietany kremówki

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną formę z wysokim brzegiem lub blachę z piekarnika wysmarować masłem.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z maślanką dodawać porcjami do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi. Piec 20-30 minut (w zależności od wielkości formy).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Zostawić do ostygnięcia.
źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-na-maslance,121063,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz