sobota, 18 marca 2017

Likier kokosowy z białą czekoladą

Napoje

Składniki

  • 200 g wiórków kokosowych
  • pół litra spirytusu
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 400 ml mleka
  • 1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie

 
Wiórki zalewamy spirytusem i odstawiamy na jakieś 2 tygodnie. Pamiętajcie żeby je codziennie mieszać. Po tym czasie wiórki odcedzamy i wyrzucamy. Kokosowy spirytus mieszamy z mlekiem skondensowanym, kokosowym i 300 ml zwykłego mleka. Składniki łączcie powoli, sukcesywnie, żeby likier się nie zważył. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w 100 ml zwykłego mleka, studzimy. Dolewamy do likieru, dokładnie wszystko mieszamy. Przelewamy do butelek, wkładamy do lodówki. Likier po pobycie w lodówce, jeszcze zgęstnieje. Jeżeli lubicie bardzo słodkie likiery, możecie podwoić ilość czekolady.
źródło: https://smaker.pl/przepis-likier-kokosowy-z-biala-czekolada,121101,kardamonovy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz