wtorek, 14 marca 2017

Sałatka hawajska

Sałatki

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 150 g białego ryżu
  • 150 g sera żółtego gouda
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 drobiowa kostka bulionowa *
  • 3 łyżki oliwy
  • Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

 

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kurczaka i mieszamy dokładnie tak, aby marynata dobrze pokryła kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Ananasa kroimy na małe kawałki, delikatnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Ser kroimy w nieduże paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy odcedzoną kukurydzę i mieszamy.

Sos

Majonez łączymy z jogurtem i musztardą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy. Sałatkę przed podaniem chłodzimy przez godzinę w lodówce.

Notes

* do marynaty użyłam kostki bulionowej, choć nie jestem zwolenniczką tego produktu. Na blogu nie znajdziecie przepisów z użyciem kostek. Jednak w tej wersji kurczak smakuje na prawdę genialnie
źródło: https://smaker.pl/przepis-salatka-hawajska,124292,jagodzianka17.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz