środa, 22 marca 2017

Sałatka „Tiffany” z kurczakiem i winogronami

Sałatki

Składniki

  • pierś kurczaka 500 g
  • carry 1 łyżeczka albo wg własnego uznania
  • jajka gotowane na twardo 4-6 szt.
  • ser żółty 150-200 g
  • winogrona 500 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • majonez ok. 6-7 łyżek
  • sól do smaku

Przygotowanie

 
  1. Pierś kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, nasmarować solą i carry.
  2. Potem usmażyć z obu stron na oleju albo upiec w piekarniku.
  3. Wystudzić i drobno pokroić.
  4. Orzechy włoskie posiekać drobno i lekko podsmażyć na suchej patelni. Wystudzić.
  5. Jajka gotowane natrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Ser żółty natrzeć na tarce o średnich oczkach.
  7. Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki i oczyścić od pestek.
  8. Dalej składniki wykładać na półmisku warstwami.
  9. Najpierw wyłożyć pierś kurczaka, nasmarować majonezem i posypać orzeszkami.
  10. Potem jajka (nasmarować majonezem i posypać orzeszkami).
  11. Dalej wyłożyć ser żółty (nasmarować majonezem).
  12. Z góry sałatkę ozdobić kolorowymi połówkami winogron wyłożonymi warstwą.
  13. Orzechów za dużo nie dawać inaczej zepsujecie smak.
  14. Gotową sałatkę dać do lodówki na kilka godzin. Życzę powodzenia w gotowaniu.
źródło: https://smaker.pl/przepis-salatka-tiffany-z-kurczakiem-i-winogronami,121141,fioreborne.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz