środa, 19 kwietnia 2017

Chleb pszenno-żytni z żurawiną

Śniadania

Składniki

  • Mąka pszenna - 250 g
  • Mąka żytnia razowa - 250 g
  • Woda - ciepła - 500 ml
  • Drożdże suche - 7 g
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 1 płaska łyżeczka
  • Płatki owsiane górskie - 50 g
  • Suszona żurawina - 100 g
\

Przygotowanie

 
Wszystkie składniki wkładamy do miski, drożdże rozpuszczając wcześniej w ciepłej wodzie. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Jak ciasto urośnie przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 20 minut. Na ostatnie 20 minut wyjmujemy chleb z keksówki i pieczemy na blasze, by nie był mokry od spodu.
źródło: https://smaker.pl/przepis-chleb-pszenno-zytni-z-zurawina,121437,natalerzuagnes.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz