wtorek, 25 kwietnia 2017

Chłodnik

Zupy
W upalne dni najlepsza zupa pod słońcem.

Składniki

\

Przygotowanie

 
Jajka gotuję na twardo, obieram i dzielę na ćwiartki. Buraczki i twarde części botwinki gotuję do miękkości. Buraczki wystudzone ścieram na grubej tarce. Do wywaru wrzuconą pokrojoną botwinę i starte buraczki wraz z łodyżkami. Odstawiam do ostygnięcia.
Rzodkiewkę kroję w półtalarki, ogórka ścieram na grubej tarce. Koperek kroję drobno.
Mieszam jogurt z kefirem. Wlewam go do wystudzonej zupy. Dodaję rzodkiewki, ogórek i koperek. Przyprawiam solą, pieprzem i cytryną.
Podaję z ćwiartkami jajek
źródło: https://smaker.pl/przepis-chlodnik,53904,olina102.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz