piątek, 7 kwietnia 2017

Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach

image-1cv6qim

Składniki

Składniki:
(dwa ciasta)

370 g masła w temperaturze pokojowej
370 g mąki krupczatki
160 g cukru pudru
120 g migdał ów w płatkach
6 ugotowanych żółtek
1 surowe żółtko
skórka z jednej cytryny
szczypta soli

Lukier

1 białko
180 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo 

dżem kiwi
dżem truskawkowy
dżem brzoskwiniowy
masa orzechowa z puszki
 

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach
  • 1. Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito.
  • 2. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąt. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je po skosie na całości ciasta, na koniec układamy ramkę wokół ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru.
  • 5. Pędzelkiem nakładamy lukier na mazurek, ozdabiamy wszystkie wałeczki. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Mazurek dekorujemy dżemami oraz masą orzechową.
źródło:  https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mazurek-krolewski-na-gotowanych-zoltkach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz