środa, 19 kwietnia 2017

Omlet "Ulubiony"

Śniadania

Składniki

  • 2 jajka ekologiczne
  • 10 g mąki bezglutenowej (zwykły koncentrat lub koncentrat „biszkoptowy”) LUB 10 g mąki pełnoziarnistej
  • 5 g klarowanego masła lub rafinowanego oleju kokosowego
  • 10 g miodu
  • 20 g masła orzechowego – używam masła Sante GoOn! lub swojego domowego

Przygotowanie

 
Jajka wbijamy do suchej miski i ubijamy za pomocą miksera na puszystą pianę dopóki nie staną prawie białe.
Użytkownicy Thermomixa: jajka ubijamy za pomocą motylka, czas: ok. 3 minuty, obroty 4.

W czasie ubijania rozgrzewamy na niedużej patelni klarowane masło lub olej kokosowy.

Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy uważając, żeby piana nie „klapnęła”.

Przelewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na rumiano z obu stron.

Następnie smarujemy miodem i masłem orzechowym i…. mamy absolutnie przepyszne, sycące i wartościowe śniadanie.

Tip: zwróćcie uwagę, aby zarówno naczynia jak i sprzęt do ubijania były idealnie suche. W innym przypadku piana nie będzie chciała się ubić

źródło: https://smaker.pl/przepis-omlet-quot-ulubiony-quot,121382,kateskitchen.html
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz