czwartek, 13 kwietnia 2017

Pasztet z indykiem

Dodatki

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości)
  • 500 g surowego boczku wieprzowego
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 3 czerstwe bułki
  • 4 cebule
  • pęczek włoszczyzny
  • garść suszonych śliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

Przygotowanie

 
Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z indyka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1,5h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso
Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia.
Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy.
Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, dodajemy żółtka, w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha. Śliwki kroimy w paseczki, łączymy z masą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu pasztet schładzamy w lodówce
źródło: https://smaker.pl/przepis-pasztet-z-indykiem,125227,patusia5.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz