niedziela, 30 kwietnia 2017

Placki z banana

Śniadania

Składniki

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej (opcjonalnie)
  • Olej kokosowy do smażenia
  • Sos jagodowy:
  • 200 g jagód mrożonych
  • 0,5 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 30% śmietanka

Przygotowanie

 
W miseczce ugnieć widelcem banana, a następnie dodaj jajka. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Dodatkowo dodaj mąkę kokosową.
Następnie na patelni rozgrzej olej kokosowy i przełóż na nią za pomocą łyżki przygotowaną masę formując małe placuszki. Z podanej proporcji składników wychodzi ok 8 sztuk małych placuszków. 
UWAGA: placuszki są bardzo delikatne i ciężko się je przewraca na drugą stronę. Nie zniechęcajcie się tym, bo w smaku są fantastyczne. Przetestowałam na dzieciach z rodziny.
Wykonanie sosu:
Na suchej patelni rozgrzej cukier i dodaj do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pamiętaj, że cukru na karmel nie mieszamy! Po chwili, kiedy całość zacznie wrzeć i lekko zmieni kolor na ciemniejszy, wrzucamy jagody. Teraz możesz całość wymieszać. Kolejno dodaj ok 0,5 kubeczka śmietanki. Pomieszaj całość i poczekaj aż sos odparuje i zgęstnieje. 
Usmażone placuszki połóż na talerz, a następnie polej sosem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-placki-z-banana,125904,kulinarnyrollercoaster.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz